Matkapuhelin

044 202 8118

Sähköpostiosoite

paulus.linnanmaki@famula.fi

Avoinna

Ma - Pe: 9.00 - 19.00

Tässä artikkelissa listataan yleisimpiä kysymyksiä, joita asiakkaamme meille esittävät.

Mikäli teillä on suunniteltu maalausta tulevalle kesälle, voitte saada tästä artikkelista vastauksia kysymyksiinne. Mikäli teillä on muita kysymyksiä kuin alla esitetyt, vastaamme niihin mielellämme. Yhteystietomme löydät tästä.

Kysymys 1

Kuinka paljon omakotitalon julkisivumaalaus maksaa?

Tyypillisen omakotitalon 120m2 – 200m2 (pohja) maalausurakat maksavat meillä noin 4000 €-10000 €. Muista, että saat työstämme kotitalousvähennyksen. Hintaan vaikuttaa talon koon lisäksi esimerkiksi pohjatöiden määrä, maalin hinta, ympäristön profiili, yksityiskohdat sekä sijainti.

Kysymys 2

Kuinka paljon omakotitalon tiilikaton pinnoitus maksaa?

Normaalikokoisen omakotitalon tiilikatto on kokoluokkaa 200-350 m2. Tällaisen tiilikaton pinnoitus maksaa noin 3500 € – 5500 €. Tiilikaton hintaan vaikuttaa koon lisäksi esimerkiksi katon jyrkkyys, lappeiden määrä, tiilien kunto, suojaustarpeet sekä sijainti.

Kysymys 3

Onko maalauksissa takuuta?

Kyllä on. Normaalisti seinämaalauksissa on kahden vuoden työ- ja materiaalitakuu ja tiilikattojen pinnoituksissa kolmen vuoden työ- ja materiaalitakuu. Joskus takuuta ei voida antaa (esim. tuuletusrako puuttuu seinän rakenteesta). Jos urakassa on jokin kohta, mihin takuuta ei voida myöntää, sinulle kerrotaan siitä aina ennen sopimuksen kirjoittamista.

Kysymys 4

Millä maalilla talo kannattaa maalata?

Suosittelemme puisten julkisivujen maalausta aina vesiohenteisella maalilla, mikäli se on mahdollista. Nykyisin markkinoiden parhaat vesiohenteiset maalit saavuttavat pisimmän huoltovälin. Vuosia sitten öljymaaleja pidettiin kestävimpinä maaleina, mutta EU-direktiivien takia öljymaaleista on hiljattain kielletty useita eri aineksia ympäristösyistä. Tästä johtuen vesiohenteiset maalit ovat ajaneet öljymaaleista ohi. Muista kuitenkin se, että vesiohenteisissa maaleissa on suuria laatueroja. Famulalla maalataan vain markkinoiden parhailla maaleilla.

Kysymys 5

Millä maalilla maalaatte julkisivut?

Suosimme parhaan huoltovälin takia seuraavia vesiohenteisia maaleja seinämaalauksissa: Teknos Nordica Eko (kiiltävä), Teknos Nordica Classic (puolihimmeä), sekä Teknos Nordica Matt (himmeä). Aina vesiohenteista maalia ei voida kuitenkaan maalata (esim. tervamaali). Tällöin valitaan mahdollisimman kestävä, vaihtoehtoinen maali.

Kysymys 6

Millä maalilla pinnoitatte tiilikatot?

Käytämme tiilikattojen pinnoituksessa NowoCoat kattopinnoitetta. Tämä pinnoite on huippulaatuinen tuote, jonka ominaisuudet on testattu DIN standardien mukaan.

Kysymys 7

Mitä pitää muistaa talon maalauksessa?

Teemme tästä aiheesta tulevaisuudessa oman artikkelin, josta pääset lukemaan vinkit talon maalaukseen. Tärkeintä on muistaa pestä talo, jos siinä ilmenee mustatäplähometta, tehdä asianmukaiset pohjatyöt, välttää auringossa maalaamista kuumilla keleillä, maalata riittävän kuivassa ja lämpimässä kelissä, varmistua uuden maalin sopivuudesta vanhan maalin päälle sekä huolehtia riittävistä suojaus, ja turvallisuustoimista.

Kysymys 8

Kuinka maalaan hirsiseinän?

Hirsitalojen maalaus on erittäin keskusteltu aihe maalauspiireissä. Yleinen ymmärrys on se, että lateksimaalit eivät sovellu hirsiseinään ja talo on maalattava öljymaalilla, koska hirsitalon kuuluu hengittää. Erittäin tärkeää on muistaa uuden hirsiseinän maalauksessa pohjusteen maalaus, sillä muuten vaarana on hirren homehtuminen jo ensimmäisen vuoden aikana. Hirsipinnan maalauksessa on syytä varmistaa toimintatavat asiantuntijalta, sillä niissä on yleensä suurempi riski maalauksen epäonnistumiselle.

Kysymys 9

Kuinka maalaan punamultamaalilla maalatun talon?

Me Famulalla maalataan keittomaalilla maalatut kohteet ainoastaan keittomaalilla. Älä missään nimessä maalaa koskaan lateksimaalia keittomaalin päälle. Mikäli maalityyppiä haluaa vaihtaa, on todennäköisesti vaadittu toimenpide hiekkapuhallus, mikä maksaa useita tuhansia euroja. Keittomaaleja on nykyisin monen sävyisiä, ja esimerkiksi mustan keittomaalin maalaaminen punaisen päälle on mahdollista.

Kysymys 10

Kuinka maalaan kohteen, jossa on alla tervaa sisältävä pellavaöljymaali (esim. Uula Roslagin Mahonki)?

Mikäli sinulla on uusi hirsimökki ja pohdit kyseisellä maalilla maalaamista, suosittelemme harkitsemaan kahdesti. Tervaa sisältävän maalin päälle ei voi koskaan maalata millään muulla maalilla. Lisäksi maali on erittäin huono kuivumaan. Allekirjoittaneella on kokemusta talosta, jossa oli 12 vuotta vanha maali ja se oli edelleen märkä. Vastaus: kohde maalataan samalla maalilla, mahdollisimman alkukesästä kuivumisajan maksimoimiseksi.

Kysymys 11

Onko mitään vinkkejä terassin maalaukseen?

Terassit ovat usein alttiita säälle, jonka lisäksi niihin kohdistuu jatkuvaa kävelyä. Tämän vuoksi terassit eivät usein kestä montaa vuotta uuden näköisenä. Terassin huoltamisessa on vaihtoehtoina usein joko terassiöljy tai kuullote. Yksi tuote, jonka olemme todenneet erittäin kestäväksi terasseilla, on Värisilmän Pilke. Se on hyytelömäinen kuullote, joka imeytyy erinomaisesti puupintaan ja antaa kokemuksemme perusteella terassille kestävän suojan jopa yli 10 vuodeksi.

Kysymys 12

Onko tiilikaton pesussa vesivahinkoriski?

On, mikäli tiilikaton pesijä ei ole ammattitaitoinen. Korkeapainepesuri ampuu vettä tiileen 250 barin voimalla, ja vettä valuu paljon tiilten läpi aluskatteelle. Tarjouskäynnillä käymme aina välipohjassa tarkastamassa aluskatteen kunnon ja sen, että kate tulee vähintään 5 cm seinästä yli, ettei vesi valu seinärakenteisiin. Aluskate tarkastetaan ja korjataan tarvittaessa vielä ennen työn aloittamista. Lisäksi pesun aikana välipohjaa seurataan aktiivisesti, ettei vesi tule katosta läpi.

Kysymys 13

Voinko maalata tiilikaton itse pensselillä?

Tietysti voit, mutta emme suosittele sitä. Tiili imee paljon maalia ja sen maalaaminen pensselillä ottaa sinulta todennäköisesti kesäloman ajan työaikaa. Ruiskulla tiilen huokosiin saadaan maali tasaisesti, jolloin myös lopputulos on siistimpi ja tasaisempi.

Kysymys 14

Voiko terassin sisäkattoa maalata vesisateessa?

Nopeasti kuivuva vesiohenteinen maali soveltuu sisäkaton maalaukseen myös sateen aikana, kunhan maalattava pinta ei kastu. Ulkokaton tai seinän maalaus ei tietenkään onnistu sateessa, mutta esimerkiksi sisäkatokset tai räystäänaluset onnistuvat ilman ongelmia.

Kysymys 15

Kuinka homepesu suoritetaan?

Homepesussa seinä huuhdellaan ensin puutarhaletkulla, jonka jälkeen märkään seinään levitetään sumutepullolla homeaine (meillä käytetään Teknoksen Rensa Fasade-homepesuainetta). Tämän jälkeen seinä harjataan pesuharjalla ja huuhdellaan uudestaan puutarhaletkulla. Älä koskaan pese seinää painepesurilla, sillä tällöin seinän rakenteisiin menee liiaksi kosteutta, jolloin riski kosteusvauriolle on suuri.

Kysymys 16

Kuinka tehdään homepesu taloon ilman juoksevaa vettä?

Aina juoksevaa vettä ei ole saatavilla (esimerkiksi kesämökillä). Tällöin pesu suoritetaan harjaamalla seinä ja levittämällä siihen Teknoksen Rensa Super – homepesuaine. Kyseinen tuote tappaa homeitiöt, jonka jälkeen seinä voidaan maalata.

Kysymys 17

Pitääkö homepesussa saada mustatäplähome kokonaan pois?

Ei pidä. Pesun ideana on puhdistaa seinä irtoliasta ja tappaa homeitiöt homepesuaineella. Tällöin vältytään siltä, että maalikerroksen alla elävä homekasvusto tunkeutuu uuden maalin läpi. Pesussa ei ole mahdollista saada kaikkea pinttynyttä likaa pois, eikä se ole tarkoituskaan.

Kysymys 18

Mitä tulee ottaa huomioon tiilikaton pinnoituksen jälkeen?

Katon liukkaus. Uusi tiilikatto on niin liukas, että seuraavan talven lumet saattavat vetää katolta alas jopa läpiviennit. Tämän vuoksi tarjoamme pinnoituksen yhteydessä lumiesteiden asennuksia.

Kysymys 19

Voiko vesiohenteisen maalin päälle maalata öljymaalia?

Ei voi. Öljymaali ei pysy vesiohenteisen maalin päällä.

Kysymys 20

Voiko öljymaalin päälle maalata vesiohenteista maalia?

Kyllä voi, ja se on suositeltavaakin. Oikein valittu vesiohenteinen maali on nykyisin öljymaalia kestävämpää.

Suositellut julkaisut